DENYUT KASIH MEDIK PDF

Denyut Kasih Medik. K likes. Book. Denyut Kasih Medik. Privacy · Terms. About. Denyut Kasih Medik. Book. 2, people like this topic. Want to like this. Buy Denyut Kasih Medik by Hadi in Klang,Malaysia. Get great deals on Books Chat to Buy. Buy Denyut Kasih Medik – Dr. Farhan Hadi in Johor Bahru,Malaysia. Get great deals on Books & Stationery Chat to Buy.

Author: Zulukree Akimuro
Country: Mongolia
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 12 July 2016
Pages: 361
PDF File Size: 7.61 Mb
ePub File Size: 4.36 Mb
ISBN: 209-4-66723-569-8
Downloads: 95156
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Faebei

Go read and you will sink along it. Denyut Kasih Medik Penulis: Kedua, jika janin yang keguguran itu tidak menunjukkan sifat atau rupa maka ibu perlu solat seperti biasa.

Sebaliknya, beliau bersungguh-sungguh dalam menegakkan syiar Islam dengan membantu masyarakat untuk hidup dalam suasana yang Islamik. Ia juga kisah masyarakat kerana menyentuh isu-isu perubatan dalam kehidupan masyarakat. Mungkin dwnyut itulah penulis memilih nama watak utamanya Muslih, yang bermaksud orang yang memperbaiki. Novel ini memberi saya pendedahan mengenai kehidupan HO yang akan saya tempuh lebih kurang setahun lagi, insyAllah. Jerit Perih seorang Dentut.

Sangat Suka buku ini.

No doubt,fiction is the perfect medium to educate people. Setiap jabatan mempunyai masalah yang perlu dihadapi oleh setiap warga hospital yang bertugas. Janganlah mengharapkan bahasa kesusasteraan yang bombastic kerana ianya lebih kepada pengalaman hidup seorang pemuda. Lagi satu saya lihat, peluang dakwah sebenarnya sangat luas dan ada di mana-mana. Bayangkan, walaupun Dr Lasih, watak utama dalam cerita ini terpaksa bekerja 48 jam atau lebih berturut-turut, dia masih sempat meluangkan masa membaca tafsir Al-Quran dari tafsir kecil yang sentiasa kkasih di dalam poketnya di waktu ada kelapangan.

  CENTER AXIS RELOCK CAR PDF

Denyut Kasih Medik by Farhan Hadi Mohd Taib

Pun begitu pujian saya berikan atas usaha doktor ini menulis dan setidak-tidaknya kelemahan ini dibantu dengan begitu banyak maklumat yang berguna dan seringkali terlepas pandang oleh masyarakat Islam di negara ini.

Maklumlah, orang sedang malas! Ramai yang menasihati untuk membacanya. Ketika bekerja, Dr Muslih akan diuji bukan sahaja daripada karenah pesakit, malah daripada rakan-rakan doktornya sendiri serta Ketua Pengarah Hospital. Sangat menarik kerana berkisahkan fiqh perubatan, fiqh wanita dan juga fiqh cinta. Dalam novel ini diselitkan beberapa permasalahan di dalam setiap posting yang Dr Muslih lalui, antaranya: Aku berterima kasih atas ilmu yang diberikan.

Sekurang-kurangnya lebih memahami kehidupan seharian doktor di hospital malah banyak diselitkan dengan nasihat dan panduan yang berguna.

Walaupun berdepan dengan pelbagai cabaran, namun beliau tidak kenal erti putus asa mahupun berdendam dengan sesiapa yang cuba untuk menafikan apa yang berhak baginya.

Boleh tahan juga doktor muda ini kedik. Penceritaan Fiqh perubatan dalam novel ini dimudahkan jadi senang difahami juka dibandingkan dengan buku-buku Fiqh perubatan yang lain. Jalan cerita penuh dengan isi dan tidak meleret-leret.

Reviews: Denyut kasih medik

Oh ya pastikan anda sudah bersedia sebelum membaca buku ini. May 02, lost soul rated it liked it Recommends it for: May 16, Mursyidah rated it it was amazing.

Selain cerita, penulis ada meletakkan info tambahan mengenai fakta perubatan, tip bagi ibu hamil, dan hukum-hakam berkaitan perubatan. Lebih menarik, ia bukan hanya menyentuh fiqh perubatan bahkan turut menyelitkan fiqh wanita dan fiqh cinta.

  JUSTINE ELYOT PDF

Tidak menyangka seorang doktor dapat menghasilkan buku yang baik.

Rupa-rupanya ada 2 kategori. Para doktor, jagalah agama dari bucu anda! Insaf membaca kisah Dr Muslih. See 2 questions about Denyut Kasih Medik…. Saya ingatkan jika keguguran, seseorang ibu tidak perlu solat sebagaimana orang bersalin. Seolah tiada langsung cacat-celanya. Wataknya menggambarkan konsep mengIslam-kan kerjaya doktor seperti yang telah digariskan syariat-Nya.

Denyut Kasih Medik

Muslih, watak utama cerita ini. Want to Read Currently Reading Read. Perkara ini Fardu ain, Abang Rahim.

Buku ini berkisahkan tentang seorang doktor HO yang ditugaskan untuk bekerja disetiap jabatan untuk tempoh masa tertentu sebelum menjadi MO. Novel ini saya capai ketika dalam keadaan bermalas-malasan di rumah.

Buku ini juga mampu memberi kesedaran kepada masyarakat tentang betapa beratnya tugas seorang doktor supaya ksih memahami dan tidaklah asyik merungut-rungut atau membentak-bentak. Darah yang keluar itu dikira darah istihadah.

Lebih menarik ia bukan hanya menyentuh fiqh perubatan bahkan turut menyelitkan fiqh wanita dan fiqh cinta. Buku ini patut dijaga dengan baik kerana terdapat ayat-ayat al-Quran dan hadis di dalamnya.

Buku ini sangat menarik kerana ia mengisahkan kehidupan seorang Houseman.